Kemaskini

Salam Sejahtera kalian,

Kali ini aku ingin berkongsi dengan kalian tentang kerja yang telah aku dan pasukan designer kami lakukan dalam me-revamp laman sesawang baru keluarga Astro Radio yang mana antaranya ialah hitz.fm, mixfm, ERA fm, SINAR fm dan banyak lagi.

Aku yang kini bertugas untuk mentadbir dan menjaga perilaku design dan kecantikkan website hitz.fm, mixfm dan juga XFM ingin berkongsi satu benda best.

Kini website kami telah pun di kemaskini dengan aturan yang baru, serta dengan wajah baru dan sistem yang lebih cantik dan lebih kemas. Website-website ini juga boleh di layar dengan menggunakan telefon pintar anda kerana ia di optimakan untuk paparan yang kecik di telefon pintar mahupun di tablet anda.

Di antara muka website baru kami banyak menggunakan hover state, iaitu pabila anda menghulurkan mouse anda di kotak-kotak info yang berada di antara muka, ianya akan memaparkan lagi banyak info berkenaan dengan kotak itu, contohnya seperti di bawah :

Namun begitu, bila di fikirkan kembali, kalau pengguna yang menggunakan telefon pintar untuk melayar website kami, tiada langsung hoverstate di situ, maka kami menukar sedikit cara penyampaian website untuk pengguna yang melayar dengan menggunakan telefon pintar.

Hah! Senang dan ringkas. Itu saja yang ingin di kongsikan bersama. Harap kalian paham apa yang aku sampaikan. Haha.

Sekian, jumpa lagi!

Sayap

Salam sejahtera kalian,

Hidup ini mengundang. Kadang kala kita di atas, namun ada masanya kita di bawah. Ada hari kita gembira, namun di balik gembira itu, Tuhan mungkin tarik sebentar ukiran senyuman di muka dan memberi kita nikmat rasa tidak selesa dan murung durja.

Ye saya. Gambar ini memang di upload untuk tujuan ini.

Tak kira lah kau ada darjah kebesaran, mahupun pangkat kurniaan yang mulia sekali pun, tetap akan merasa berada di bawah, yang mana kau berasa sehingga tak mahu hidup di atas dunia fana ini.

Bila mati pun, nanti kau seorang saja yang berada di bawah sana. Di soal, dah mungkin akan di siksa. Keseorangan sahaja di sana. Mana kawan? Mana uwang? Satu pun tiada yang ikut.

Penat juga dengan sikat negativiti. Bukan yang di keluarkan, tapi yang di serap. Mungkin itu yang membuatkan keadaan busuk dan buruk.

Sudahlah, madah depression yang tak berguna untuk di ungkai.

Heh.

Seni

Salam Sejahtera Kalian,

Hari ini saya mencuba sesuatu yang baru dalam hidup aku. TIdak penah saya terpikir untuk membuat satu seni yang aku minat tapi tak pernah buat. Paham? Ayat aku mungkin tunggang terbalik, ataupun mungkin ayat-ayat aku tadi tu cuma satu penangan seni untuk kalian tatapi? Hah! Gila! Haha!

Ape-ape pun, di sini aku telah pun mencuba seni pixel art hari ini. Ini adalah percubaan pertama dan juga cubaan yang aku agak seronok jugak la nak kata. Hasilnya memuaskan. Masih tidak pixel perfect, tapi cukup untuk memuaskan hati aku sebab ini adalah percubaan pertama.

Kalau kalian kenal pixel art, maka dengan itu, nama Eboy pasti merupakan satu nama yang agak biasa kalian dengar. Eboy telah di jadikan inspirasi untuk aku buat hasil karya ini.

Continue…

Baru

Salam Sejahtera kalian.

Setelah sekian lama aku tidak mengemaskinikan laman sesawang diari talian aku ini. (cubaan untuk mem-baku-kan bahasa) Ini adalah entry pertama untuk aku masukkan ke dalam blog aku. Di harapkan tahun lepas memberikan pengalaman dan jugak kematangan yang dapat mengutuhkan lagi pendirian teguh ako dalam kehidupan seharian-seharian.

Ahhh, mana mahu kita mulakan entry ini? Mmm, mungkin ako akan menulis dengan panjang dalam entry ini. Harap kalian sabar dan dapat membaca dengan tenang :)

Adik yang tersayang dengan kugiran pertamanya

Continue…

Intonasi Mono

Intonasi Mono

Hey guys. This is the first time that I post something in English, and also this is my first ever time release a theme for public. This theme is called Intonasi Mono. Well, don’t ask me where did I get the name from.

I’m quite happy to release this theme as a free theme to all. This theme using minimal concept and less graphic. If you guys searching for something simple and less colour and graphic, this is the theme that suit you the best.

Anyway, let me summarize the features on this theme :

  • using fixed 2 column layout with widgetized sidebars
  • minimal and simple concept
  • Twitter integration
  • comes with simple theme option
  • the footer section can be edit on the theme option

Well I guess that’s it. Not much. This theme focus mainly on people who wants loves to blog without any much hassle in term of design and graphic.

And yes, this theme doesn’t support Internet Explorer 6 and below since I dropped it. For the rest of the modern browser, I think it should looks fine.

Download and Demo

Download the theme here : Intonasi Mono
See the demo in action here : View the demo page

Well, this is my first time releasing a wordpress theme for public. So, I do expect some minor bugs that need to be fixed. If there’s any bugs that comes around, let me know and I’ll check it out. Thanks for downloading guys!

Change log 1.01 :
Fixed CSS image alignment – thanks to Ian for pointing it out and fixed it for me :)

Murni

Salam Sejahtera Kalian.

Hari nih dah masuk puasa yang ke-4 dah. Syukur Alhamdulillah dah 4 hari puasa, semuanya cukup, walaupun ada ketinggalan sedikit solat sunat terawikh. Hihi. Walau ape pon yang berlaku, syukur sebab puasa semua cukup. Syukur syukur. Di harap dapat melaksanakan ibadah puasa ini dengan lebih sempurna pada hari-hari berikutnya. InsyaALLAH.

So, ape cerita terbaru?

Yeah. Hari ini, aku berbuka puasa dengan rakan-rakan. Well, bukan berbuka la. Makan malam dengan rakan-rakan. Haha. Yeah, ramai ponteng terawikh hari nih. Tapi tak tau la kot kalian rakan-rakan aku semua sambung terawikh kat rumah ke ape ke, itu tak berani nak cakap la. Haha.

Ape-ape pon, tadi sempat aku ulang alik ke Wangsa Maju untuk meng-collect gambar yang di hantar pada petang maghrib semalam. Disangka boleh siap pada malam yang sama, tapi baru tadi siap. Kat sini adalah beberapa tangkapan yang aku sajikan untuk kalian semua.

Cyberia Townhouse

Memori di cyberia yang menggamit rasa

Continue…

FYP

Salam Sejahtera kalian.

Kali ini, aku ingin berkongsi dengan kalian semua, dengan Final Year Project aku untuk tahun terakhir pembelajaran aku di MMU ini. Setelah menghabiskan 4 tahun belajar design, art dan segala jenis kaum keluarga yang berkaitan, aku telah tiba di kemuncak pembelajaran. Dalam majoring Digital Media ini, kami mempunyai beberapa cabang untuk di pilih dalam membuat FYP ini. Aku dengan lagak gaya yang tidak kurang hebatnya memilih ke arah installation art yang telah membuka minda baru aku untuk meneroka dan menyebarkan dakyah expressionism aku dalam bentuk ini. Mula meminatinya sejak 2 tahun yang lepas pabila melihat encik Fozzy punya installation di Central Market sempena exhibition installationnya bersama encik Jazmi.

FYP aku kali ini adalah bertajuk Self-Reflection. Tajuk ini mula tertarik minat aku sejak melihat beberapa hasil kerja dari seorang artis luar negara yang banyak mempamerkan kerja-kerjanya yang berkaitan cermin, Daniel Rozin. Maka dengan itu, aku pon mula lah mencari dan membuat research yang patut untuk FYP aku kali ini.

Self-Reflection

Screen Design untuk FYP

Dan juga untuk tahun ini, kami akan adakan exhibition kami di studio DM sendiri, seperti tahun-tahun dan lepas, dan juga seperti exhibition kami yang lepas, yang bertajuk The Untitled City. Maka dengan itu, bagi sesiapa yang masih tidak mengenal apa itu installation art, datang lah beramai-ramai pada exhibition kali ini (tarikh masih belum di tetapkan, nanti aku update lagi!).

Doakan aku berjaya untuk membaling topi graduasi aku yea!

p/s: oh, gambar di atas itu bukan setup untuk installation aku, datang dan saksikan bagaimana korang nak berinteraksi dengan installation aku kemudian. datang wey!

Pencarian

Salam sejahtera kalian semua.

Setelah sekian lama aku meng-rip-kan kewujudan website ini, aku kembali untuk membuka ruang blog ini kembali. Walaubagaimana pun, aku datang bukan dengan tangan kosong, tetapi aku kembali dengan pembukaan website portfolio aku yang telah hampir siap.

untitled

amanruzaini creative concept

Hee. Datang lah beramai-ramai dengan membawa projek dan juga jangan lupa sertakan duit untuk aku. Website itu tidaklah sehebat mana pun. Hanya biasa-biasa sahaja. Aku teringin juga nak letak benda-benda terbang melayang dalam website tersebut, tapi takpe lah, mungkin kemudian hari, mungkin.

Oh, kini, aku sedang berada dalam semester terakhir di MMU ini. Doakan aku berjaya membaling topi graduasi aku yea!

😀

Mini

mini

Salam Sejahtera.

Hari ini, aku perkenalkan kepada anda semua wahai para rakan-rakan yang membaca blog aku ini, mini, nama theme WordPress yang aku berikan. Mari kemari, aku mahu memberikan sedikit sebanyak pengenalan yang tidak kurang hebatnya.

Theme ini aku gunakan single layout design kerana aku mahukan sesuatu yang simple, minimalist, dan compact.  Maka dengan itu, lahirlah theme ini. Aku cuba mengurangkan segala jenis penggunaan graphic untuk memberikan kesan minimal untuk para pembaca. Mungkin sedikit bosan bagi theme ini, kerana kekurangan graphic yang tidak kurang hebatnya memberikan impact terhadap mata-mata pengguna. Tapi bagi aku. takpe, takpe. Aku lebih pentingkan isi untuk para pembacaku membaca dengan lebih senang dan tak-serabut-akal untuk melihat graphic yang bertaburan.

Theme ini banyak memberikan penggunaan lines and space, dimana dalam ilmu persenian, lines and space ini adalah salah satu basic knowledge dalam pembelajaran aku yang lepas. Lagipun, aku di tekan oleh rakanku untuk memperbanyakkan kepenggunaan lines.

Hurm. Ape lagi yea?

Dalam theme ini, aku juga telah meletakkan 2 page baru untuk kepenggunaan para pembaca — About dan Archive. About adalah page di mana kamu semua boleh mengenali dengan lebih dekat. Lagipun, sebelum ini tiada langsung About page dan mungkin(?) ramai yang tertanya-tanya siapakah Aman Ruzaini ini. Maka dengan itu, aku telah pun meletakkan About page untuk pengenalan kepada orang ramai. Page Archive adalah page di mana rakan-rakan semua boleh melihat entry-entry aku yang lama-lama dan yang sebelum ini untuk pembacaan semua.

Apa lagi yea?

Mungkin itu saja. Mungkin nampak bosan, tapi aku cuba untuk menyampaikan apa yang aku inginkan, theme yang tampak simple, minimal tetapi aku berharap theme ini juga dapat memberikan keseronokkan kepada semua untuk membaca blog aku ini dengan lebih mesra dan penuh dengan senyuman

Sekian terima kasih, oh! jika terjumpa bugs mahupun apa-apa yang tidak kena dengan theme aku ini, harap di beritahu.

Terima kasih, sekali lagi 😀

Pertama Kali

Hye dan salam sejahtera!

Ini adalah kali pertama aku menulis entri di dalam blog sendiri, dan juga di dalam server hosting sendiri. Sesungguhnya, agak nikmat dan juga keramat! Sungguh! Mempunyai server hosting sendiri adalah salah satu idaman aku sejak mula menceburkan diri di dalam arena internet ini. Dan aku bergitu bersyukur kerana akhirnya tercapai juga impian dan misi aku untuk menjana website serta melangakui bidang yang telah aku selami selama ini.

Sebagai permulaan, aku perkenalkan diri aku. Seperti yang terpapar di pahat screen monitor kamu semua, Aman Ruzaini adalah nama sebenarku dan telah ku jadikan nama komersial dalam persada internet ini. Aku juga adalah seorang web designer yang berasal dari Ipoh, Perak dan mengamalkan ilmu pendidikan di MMU Cyberjaya dan sekarang, aku adalah pelajar tahun akhir di institusi sana.

Apa-apa pun, kita jumpa lagi pada post akan datang!