Jenjalan

Salam Sejahtera kalian,

Sesungguhnya, aku lupa untuk mem-promosikan gambar-gambar yang telah aku tangkap semasa aku berkembara di dunia Hong Kong yang penuh dengan kesibukkan kota. Berbekalkan mata wang saku yang cukup, dan ilmu yang penuh di dada, aku mengorak langkah untuk pegi ke negara orang yang tak pernah di jejak aku ini.

Aku boleh katakan bahawa Hong Kong merupakan satu negara yang lebih kurang sama seperti Singapura. Kota metropolitan yang penuh dengan manusia yang bergerak dalam keadaan laju. Memikirkan kalian manusia hanya berpaut pada pengangkutan awam yang di sediakan oleh orang atasan, semuanya mahu bergerak laju. Namun begitu, pengangkutan awam mereka memanglah pada tahap yang amat bagus. Kagum aku di buatnya.

Apa-apa pun, lihatlah gambar-gambar yang telah aku kecapi di sana. Klik lah link ini dan harap kalian terhibur dengan gambar serba kurang warna ini.

http://amanruzaini.com/14haridihongkong/

Sekian, terima kasih!

Pantas

Salam Sejahtera Kalian,

Sekarang sudah pun kita memasuki fasa ke 2 suku akhir di tahun ke 2013. Pejam celik pejam celik, sekejap sahaja kita sudah hampir ke garisan penamat di tahun ini. Bagaimana dengan kehidupan kalian pada tahun ini? Amat bermakna? Atau di sebaliknya? Walaubagaimana pun, jangan khuatir atau bimbang. Tumbang sekali tidak bermakna tiada bangkitnya lagi. Benar bukan?

Tahun ini buat aku mungkin sama seperti tahun-tahun yang terdahulu yang telah berlalu dalam hidup aku. Tiap kali akan ada buku baru, azam baru dan beberapa benda yang baru juga akan di ketemukan dalam hidup aku. Tahun in sahaja, sudah aku pergi ke 2 tempat yang tidak pernah aku terpikir dalam hidup aku akan aku jejak, iaitu di Hong Kong dan juga di Phuket. Nyata hidup ini penuh dengan kejutan.

Walaupun begitu, bagi aku, di perawalan tahun ini, hidup amat memberansangkan. Penuh dengan noda noda gembira. Namun, di pengakhiran tahun ini, masa itu, bagaikan suntuk, tersekat di leher, tidak mahu keluar dek mulut. Kelam-kabut, dan jerawat banyak keluar (menunjukkan diri ini sibuk mengejar talian masa yang singkat). Tetapi, itulah hidup. Kadang kala, tidak di ketahui oleh diri kita, semua ini bakal berlaku. Sudahpun kita rancang dengan baik bagaimana kawalan hidup kita, namun tetap Maha Kaya juga yang mempunyai Maha Karya Perancangan untuk kita.

Apa-apa pun, marilah kita menuju kepada kejayaan.

“Barang siapa yang taat kepada Allah dan Rasul-Nya, maka Allah akan memasukkannya ke dalam syurga-syurga yang di bawahnya mengalir sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya. Itulah kemenangan yang sangat besar.” (Qs. an-Nisa’: 13)

IMG_4361

Ini kucing kesayangan saya yang bernama Oka. Bulan depan cukuplah beliau 1 tahun.

Sekian, terima kasih!

Gambar

Salam Sejahtera Kalian,

Semenjak dua menjak ini, aku agak kemalasan untuk meng-update-kan blog ini dari masa ke semasa. Haha. Mungkin tiada benda untuk di isi di dalam ruang kosong cyber ini. Tapi kali ini, aku bawakan beberapa hasil gambar nukilan kamera kesayangan aku yang baru di beli semenjak dua menjak ini.

Ada lebih kurang tambah tolak, 7 filem telah di cuci setelah di simpan lama dalam kalung filem. Halangan wang dan juga kemalasan membuatkan aku agak keberatan untuk mengisi masa lapang mencuci filem-filem tersebut. Tapi berkat kegigihan aku, berjaya juga aku mencuci filem-filem ini. Hehe.

Apa-apa pun, nanti akan aku update lagi pengisian ruang cyber ini dengan gambar yang harapnya menarik.

Continue…

LCA+

Salam Sejahtera kalian.

Kali ini, blog aku akan ku update dengan beberapa gambar baru yang telah di ambil dengan menggunakan kamera yang agak awesome dalam dunia ini. Haha. Thanks to my lovely jantung hati kerana belanja beli kamera yang awesome tersebut untuk aku yang sememangnya awesome ini.

Continue…

Gambaran

Salam Sejahtera kalian,

Sudah lama tak update blog ni. Kesian aku tengok, makin lama makin berhabuk!

Ni aku letak la sedikit sebanyak gambar pada tahun lepas, mengembara ke Padang, Sumatera Indonesia.

Continue…

Baru

Salam Sejahtera kalian.

Setelah sekian lama aku tidak mengemaskinikan laman sesawang diari talian aku ini. (cubaan untuk mem-baku-kan bahasa) Ini adalah entry pertama untuk aku masukkan ke dalam blog aku. Di harapkan tahun lepas memberikan pengalaman dan jugak kematangan yang dapat mengutuhkan lagi pendirian teguh ako dalam kehidupan seharian-seharian.

Ahhh, mana mahu kita mulakan entry ini? Mmm, mungkin ako akan menulis dengan panjang dalam entry ini. Harap kalian sabar dan dapat membaca dengan tenang :)

Adik yang tersayang dengan kugiran pertamanya

Continue…

Rusia!

Salam Sejahtera Sekalian
*berkumandang lagu Russian Circles di belakang*

Hah! Sudah sekian lama tidak aku mengisi masa lapang dengan blog ini. Hehe. Mungkin sibuk bekerja dengan bekerjaya (mungkin) atau mungkin sifat kemalasan yang merupakan tunggak utama dalam sel-sel badan ini (mungkin).

Ah. Jangan kita lengahkan masa lagi. Masa itu emas! Mari kita lihatlah sepanjang perjalanan hidup aku yang berlaku kini.

Continue…

Kawang

Salam Sejahtera sekalian.

Lama sudah tidak mengemaskinikan blog saya ini. Ada juga beberapa orang yang menghantar surat complaint kepada saya mengatakan mengapa saya sudah tidak mengemaskinikan blog ini. Maka dengan itu, saya pun updatelah blog ini di ambang kebosanan.

Kali ini update hanyalah gambar sahaja. Untuk tontonan minda dan mata yang sudah kuyu ini.

Semua ini adalah hasil tangkapan holga aku yang telah lama aku tidak gunakan. InsyaALLAH jikalau berezeki tinggi, aku ingin kembali berholga dengan ajinda yang ada terlalu banyak sangat tak terkata kamera dengannya. Haih.

Oh, silalah amati gambar-gambar yang tidak seberapa ini.

Continue…

Putih

Salam Sejahtera Kalian.

Hari ini, hari Isnin, hari ketiga cuti, bersempena dengan perayaan Tahun Baru Cina. Hah. Dah 3 hari, aku langsung tidak productive dalam melaksanakan tugas-tugasan yang perlu dibuat untuk menjana kuasa minda. Aduhai, apa nak jadi.

Dalam kebosanan hidup, mari kemarilah, aku upload beberapa gambar yang telah aku tangkap. Ini gambar menggunakan filem Agfa APX 400, Black and White punye filem. First time gune filem black and white. Ini pon banyak koleksi gambar yang lepas-lepas. Tak ada pon antara dalam gambar ini adalah yang berlaku dalam tahun baru ini, semuanya tahun lepas belaka. Sebab itulah aku nak pakai filem black and white. Konon-konon impak maksima sket la. Haha.

Hah. Mari kita hayati gambar aku yang tidak seberapa nih.

Continue…

Hebat

Salam Sejahtera Kalian.

Mari kita recap kembali apa yang telah berlaku pada saban hari yang lepas yang bagi aku agak epic dan fantastic dalam hidup aku, serta ianya adalah permulaan yang bagus untuk tahun 2010 ini. Wuhuu!

Gambar kurang kualiti, tetapi isi hati itu bermakna!

Continue…

Sibuk

Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk Sibuk

*bila melihat ayat sibuk ini banyak kali, akan terasa janggal dengan ayat tersebut. haha*

Ape yang aku sibukkan sangat ni?

Continue…

Youreka!

Salam Sejahtera Kalian.

Walaupun tiada pekerjaan tetap, aku konon-kononnya sungguh sibuk dengan kehidupan. Konon-kononnya. Walaupun konon-kononnya aku sibuk, tapi kenyataannya, baru-baru ini, aku telah pon mem-bz-kan diri aku dengan melibatkan ilmiah Adobe Flash Actionscript aku dan memberi sumbangsih kepada Efozy untuk berkolaborasi dengannya membuat satu interactive installation berkenaan dengan Yahoo! Youreka. Kami telah pon membuat motion wall yang agak menarik di tempat berlakunya party tersebut.

Sampai muka aku keluar KLUE la. Haha.

Youreka Party

Urban habis!

Continue…

Hidup

Salam Sejahtera Kalian.

Sudah kian lama, kian berkurangan karya penulisan aku di dalam blog digital aku yang di tatapi orang umum di sekitar cawang-cawang internet ini. Makin lama tidak menulis, aku terasa makin berkarat otak untuk bercanggahan idea penulisan dan tangan pun makin lemah longlai untuk menulis. Tapi tidak ape lah, mungkin kali ini aku akan menulis kembali sedikit sebanyak perceritaan yang berlaku di sekeliling aku yang mungkin mahu aku kongsi bersama dengan kalian semua.

Muka versi kartoon.

Hasil kerja tangan Ajwad Ajinda

Continue…

Pelarian

Salam Sejahtera Kalian

*Post ini patutnya aku update pada minggu lepas, tapi sebabkan vitamin-M dan peransang tido yang kuat, maka hari ini baru aku update*

Maka dengan itu, marilah kita bersambung cerita.

Minggu lepas merupakah hari yang paling hebat dalam hidup aku. Yeah. Aku ulangi, minggu yang paling hebat. Ini kerana aku dan sekalian rakan kembali unite bersama di dalam aksi permainan futsal yang di kendalikan oleh Helmi di HTO, dekat area-area Subang. Aku pun tak tau ape maksud HTO.

Sekembalinya aku dari kerja, berbuka sebentar di rumah. Memakan masakan ibunda. Mama masak spaghetti itu hari, lazat dan sungguh menyelerakan. Aku makan sehingga 3 pinggan tambahan. Mama saya masak memang sedap. Semua orang kalah. Haha. Aku tidak tunggu lama kerana aku telah berjanji dengan Syam untuk meluangkan masa dengan beliau untuk membeli baju di Badger di sekitar kawasan Uptown Damansara di sana. Macam biasa, janji kata nak sampai di sana pukul 1030, tapi gamaknya baru nak gerak pukul 1030. Haha. Ini lah namanya Janji Aman Ruzaini. Haha.

Sesudah Syam habis membeli baju di Badger, kami meneruskan aktiviti malam itu dengan pergi mengambil Azwan Halim, bassist HIX yang hebat dan gagah lagi berbadan tegap untuk bermain futsal bersama kami. Terus kami bergerak ke HTO kerana masa tidak mengizinkan kami untuk berlengah-lengah lagi. Sesampainya di HTO, aku lihat ramai kawan-kawan bagaikan sedang menunggu kedatangan aku. Oh, aku terasa seperti orang penting pula. Haha. Biasalah, adat turun temurun, bila jumpa orang, kene salam. Tapi bila dah start salam sorang, kena la salam suma orang. Haha. Salam lah dengan semua orang di sana yang tidak kurang dari 15 orang itu.

Aktiviti bermain futsal bermula. Main dan main dan main dan main dan main dan main, mungkin sebanyak 20 round jugak lah. Yeah, aku tahu, aku amat fit. Haha.

Tak cakap banyak lah. Dah penat lelah bermain futsal, kami teruskan aktiviti harian kami untuk bersahur di tempat urban kids selalu lepak. Mana lagi kalau bukan Canai. Haha. Di Canailah tempat paling best, sebab di sini, aku tempatnya kami ketawa terbahak-bahak setelah sekian lama tidak ketawa sedemikian rupa. Haha. Serious. Kalau di kenangkan kembali, aku rasa rindu untuk ketawa sedemikan rupa sebab sudah lama aku tidak ketawa sebegitu. Sesungguhnya melepak di Canai itu hari, sungguh taksub aku dibuatnya. Malam itu merupakan malam paling awesome sekali dalam hidup aku.

Baiklah, mari kita ke segmen yang paling hebat pada minggu lepas!

Adam Cute Cute Bontot

This is Escapism

Continue…